Lægetjenesten


Posted august 3rd, 2015 af Villads

Et hvert større arrangement kræver at man har et velfungerende samarit hold. Sø’15 har været så heldige at der gruppe ildsjæle, med forskellige forhold til søspejderarbejde der har meldt sig til denne tjans.


VI har taget en snak med Jesper, han fungere til dagligt som ledene overlæge på Esbjerg sygehus, han er foruden det, ikke selv søspejder. Jesper fortæller os lidt om hvordan lægetjenesten har fungeret, “VI har arbejdet meget på at have fokus på at skubbe de unge læger der har hjulpet til i lægetjeneste,  i front. Altså at få dem til at danne sig erfaringer ved at prøve deres arbejde af på de skader der kommet ind af døren”. Den sidste uge har Jesper fungeret som overlæge i Sø’15 lægetjenesten, der yderligere har bestået af to andre læger, to nyuddannede sygeplejerske og 2 sekretære. Han mener at grundet det frirum der er skabt omkring lægetjenesten, har der været mulighed for at raffinere nogle af de metoder man bruger i moderne medicin, fordi der her er tid til at lærer fra sig og optage ny læring.


Lægetjenesten er bygget op i kajakklubbens lokaler, og har ageret en form for skadestue hele lejren. Grejet den er bygget op af, er hovedsagligt givet til Sø’15 af skadestuen i Aarhus og fra hospitalet i Esbjerg. Der er grej nok til at fylde 2 ambulancer, så de har på ingen måde været sparsomt med materiel.


De har i alle lejr dagene haft i alt knap 100 besøg af forskellige art. De har af forkellige årsager ikke haft et gennemgående tema i de skader de er blevet sat overfor. Sammenlignet med sidste sølandslejr i 2007 hvor lægetjenesten estimerede at de havde 50 besøgende hver dag, er det antal besøgende ikke særlig stort. Emilie der er lægesekretær mener at det skyldes lejrens opbygning “Fordi der for eksempel er blevet lavet mad på gasblus, og bål i tønder, har der været meget få brandsår at behandle”. 4 ture til skadestuen er hvad det er blevet til med på lejren, hvor alle 4 er blevet sendt tilbage til de resterende dages lejr. Resten har lægetjenesten i lejren kunne klare selv.


Lægetjensten har haft åben fra 8 til 20 hver dag, og 7 mennesker i tjenesten har fordelt timerne i vagter, i mellem sig. På visse tidspunkter i løbet af ugen har det også fungeret på tilkalde basis. De mener allesammen at de har hygget sig og haft det så sjovt, at de med glæde vil overveje at lave lægetjenesten igen.