Storskibssejlads


Posted august 4th, 2015 af Villads

På sølandslejren SØ’15 havde vi besøg af de norske søspejdere fra 2. Sandnes Sjø og fra 1. Tananger Sjøspeidergruppe. Hos de norske søspejdere sejler de ikke i Svendborgjoller eller Wayfarerjoller. De sejler i store sejlskibe af træ. Det var derfor dem, der stod for storskibssejlads. På det store skib Gyda var både danske, norske og irske søspejdere klar kl 10. De var klar på en dag som matroser på et rigtigt norsk træskib.

 

Da de friske søspejdere mønstrede, fyrede skipper Sigurd kanonen af som signal til, at fortøjningerne skulle smides, så vi kunne komme afsted. Med motoren tændt og fortøjningerne smidt var vi klar til at sejle afsted ud på Århus bugt. Da vi havde sejlet i en halv times tid, blev motoren slukket og Sigurd kommanderede sejlene hejst. De irske og danske besætningsmedlemmer som var uvante med så store sejl blev hurtigt instrueret af de dygtige norske spejdere i, hvordan man fik det hele til at spille.

 

Pludselig blev der kaldt over radioen ”til angreb!”, og så kommanderede Sigurd ellers til, at alle mand skulle fatte en vandpistol eller en vandballon, og så gik kampen også i gang mellem Gyda og det andet store træskib, der kom mod os for at angribe. Da kampen var indstillet igen, og der atter var stilhed, blev der slappet af på dækket og nogle af spejderne prøvede at ligge i nettet i stævnen, og nogle prøvede endda at kravle op i riggen.

 

Lucas på 10 er til dagligt søspejder i Danmark, og er i dag matros på det norske storskib Gyda i dagsaktiviteten storskibssejlads, og siger ”storskibssejlads, det er fedt! Det er nærmest som en drøm”.

 

Alt i alt er der en god stemning på Gyda og en bred enighed om, at storskibssejlads er en af de fedeste aktiviteter, besætningen har været på.